Tarımda Zehirli İlaç Uyarısı

“Dünyanın her yerinde zirai ilaç kullanılır” diyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e üzüm üreticilerinden yanıt geldi. Üzüm Üreticileri Sendikası Başkanı Adnan Çobanoğlu, “Parçalanması ve zararsız hale getirilmesi için uzun zaman gereken kimyasal ilaçlar, kullanımından kısa bir süre sonra sofralara taşınarak insanları zehirliyor. İnsana zararı en az olan zirai ilacın bile kullanıldıktan sonra hasat için belli bir süre beklenmesi gerekiyor. Ama gerek bilerek gerekse bilmeden erken hasat yapılıyor. Bakanlık bunu yeterince denetlemiyor” diye konuştu.

Yağmurda asit tedirginliği
Çobanoğlu, “Tarımda kullanılan kimyasal ilaçların tüm canlılara zarar verdiği, ani zehirlenme ve ölümlere yol açmasalar bile karaciğer tahribatından kansere kadar uzanan bir dizi hastalığa yol açtığı ispatlanmış durumda. Dünyada her yıl 2 milyon ton, Türkiye’de 32 bin tonun üzerinde kimyasal ilaç kullanılmaktadır” dedi.

Çobanoğlu, yağmurun ardından, bazı illerde ürünlere zarar geldiğini anlattı. Çobanoğlu bakanlıktan şu önlemleri almasını istedi:

“Bakanlık bağcılık araştırma enstitülerine sahip çıkıp sayısını çoğaltmalı, Ar-Ge yatırımlarını artırmalı. Toprağı, suyu ve canlıların yaşamını riske atan kimyasal ilaçların kullanımını yasaklamalı. Tarımsal üretimde kimyasal ilaçlara karşı alternatiflerin araştırılması, üretilmesi ve alternatif zirai mücadele teknikleri geliştirilmesini teşvik etmeli. Alternatif zirai mücadele tekniklerini kullanan üreticilere teşvik primi verilmeli. Bakanlık, üretim sahalarında görev yaptırmak üzere ziraat mühendisi işe almalı, üreticiye ücretsiz danışma desteği vermeli. Kamunun özel sektöre devrettiği tarımsal eğitim ve yayın faaliyetlerine yeniden başlanıp yaygınlaştırılmalı. Erken hasadın önüne geçecek önlemler alınmalı.”

Konular