Sağlıkta düşündüren tablo

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlıkta usulsüz harcamaya yol açan işlemlerin listesini çıkardı. Örnekler çarpıcı; günde 471 reçete yazan doktor da var, bir yılda 502 burun ameliyatı yapan da. Kurum, bu usulsüzlükleri önlemek için yeni tedbirleri devreye sokuyor.

Türkiye'de 120 bin doktor var. Ancak bunlardan 861'inin mesaisi, "düşündürücü..."

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık kurum ve çalışanlarının performansını inceledi. 861 doktorun yazdığı günlük ortalama reçete sayısı, 60 ile 300 arasında bulundu. Bunlardan ikisi, geçen yıl günde 471'er reçete yazdı.

861 doktorun 2011'de yazdığı reçete sayısı 13.5 milyon, ilaç ise 49 milyon 640 bin kutu. Bu ilaçların bedeli de 635 milyon lira.

Durumu değerlendiren SGK Başkanı Fatih Acar, “Kağıt ortamında reçete yazılmayacak. Özel hastanelerden başlamak suretiyle avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulama sistemini de hayata geçirmiş olacağız” dedi. .

Hastanelere ait örnekler de çarpıcı... Geçen yıl özel hastaneler, yaklaşık 17 bin kişiye estetik ameliyat yaptı. Bir özel hastane, yılı 502 burun ameliyatı ile kapattı.

ETKİN DENETİM SİSTEMİ GELİYOR
259 özel hastane, hizmetlerinin yarısına yakınını acil servis hizmeti olarak gösterdi. 6 özel hastane ise neredeyse sadece acil servis hizmeti veriyor. 94 özel hastane, yoğun bakım servisi olmadığı halde kurum'a 4 milyon Lira'yı aşan yoğun bakım faturası kesti.

Fatih Acar, “Sağlık sistemindeki bu ödemelerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi bakımından mutlaka sektördeki sınırlı sayıda da olsa bu çürük elmaları temizlemek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu, faturası iki milyar lira'ya yaklaşan bu uygulamaları önlemek için 1 Temmuz'dan itibaren etkin bir denetim başlatacak.

Konular