İlaçta gözler Alman devinde

İlaçta satın alma dalgasına Alman Bayer de büyük bir alımla katılmaya hazırlanıyor.

Alman ilaç ve plastik üreticisi Bayer'in sağlık alanında gücünü artırmak için birkaç milyar dolarlık bir satın almaya hazırlandığı bildirildi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklardan biri, "Önemli bir açıklama her an gelebilir" dedi.

Bayer'in de aralarında bulunduğu ilaç sektörünün büyük şirketleri, sektör tarihinin en geniş çaplı patent tükenmesi sorunuyla karşı karşıya bulunuyor.

Büyük şirketler münhasır ilaç üretmelerine olanak sağlayan patentlerinin sona ermesiyle birlikte büyüyebilmek için satın almalara yöneliyor.

Gelişmekte olan ülkelerin büyüyen ilaç pazarları, kendi iç piyasalarında ürettikleri bazı önemli ilaçlarda ruhsatların sona erme tarihi yaklaşan Amgen gibi üreticiler için cazip bir seçenek oluyor.

ABD'li ilaç şirketi Amgen'in , Türk ilaç şirketi Mustafa Nevzat'ı 700 milyon dolara satın almak üzere anlaşma sağladığı dün açıklanmıştı. Amgen, bu alımla Türkiye'deki ve bölgedeki varlığını önemli ölçüde büyüteceği bildirildi.

Bayer, satın alma fırsatlarını değerlendirebilmek için son dönemde bankalardaki finansman seçeneklerini gözen geçiren bir çalışma yapmıştı. Şirketin CEO'su Marijn Dekkers Mart ayında yaptığı bir açıklamada, "Bizimle benzer büyüklükteki bütün şirketler satın alma fırsatlarını kolluyor. Rekabetçi konumda kalabilmek için bunu yapmak şart" demişti.

Dekkers, Bayer'in satın alma girişimlerinin sağlık ve genetiği değiştirilmiş tohumluk alanlarında yapılacağını ve biyoteknoloji, tıbbi cihazlar ve reçetesiz satılan ilaçlar alanlarına odaklanabileceğini söylemişti.

Sektörde Dekkers'in 148 yıllık Bayer şirketini hangi yöne götüreceği merak ediliyor. Bir kaynak, "Dekkers bir şeyler yapmak için çok hevesli, birkaç gün içinde bazı şeyler olabilir" dedi. Şirket birinci çeyrek sonuçlarını bugün açıklayacak.

BİYOTEKNOLOJİ HEDEFLERİ
Yeni üretilen ilaçları satış şebekelerine dahil etmek isteyen büyük ilaç şirketlerinin arayışlarına en yeni örnek, AstraZeneca'nın pazartesi günü açıklanan bir anlaşmaya Amerikan Ardea Biosciences biyoteknoloji şirketini satın alması oldu.

Ürettiği ilaçların arasına yenilerini katmak için acele eden AstraZeneca, benzer yeni anlaşmalar yapacağını bildirdi.

Ancak her şey biyoteknoloji alanında bitmiyor. Batılı ilaç firmaları sanayinin ağrılık merkezinin yön değiştirmekte olduğunun ve gelişmekte olan ülkelerde büyümek için kendilerini yeniden konumlandırmaları gerektiğinin farkındalar. Bu ülkelerde talep hızla artarken, ucuz jenerik ilaçlar önem kazanıyor.

Amgen'in Mustafa Nevzat ilaç şirketini 700 milyon dolara satın almasının ardındaki mantık da bu. Çünkü Mustafa Nevzat, Amgen'in pek çok ilacı gibi genellikle hastanelerde kullanılan enjeksiyon ilaçlarının jenerik türlerini imal ediyor.

Gelişmekte olan piyasalarla ilgilenen bir başka şirket de Watson Pharmaceuticals . Watson'un Actavis'i en az 4.25 milyar Euro'ya satın almak için anlaştığı bugün açıklandı.

Ancak jenerik ilaçlarda odaklanmış bir şirket olan Watson'un, maliyetlerini mümkün olan en düşük düzeyde tutabilmek için büyük çapta ölçek ekonomisine yönelmesi gerekiyor. Actavis'i satın almasını asıl amacı da toplu ve büyük miktarlarla çalışabilmek.

Ancak tablo, dünyanın en büyük markalı ilaç üreticileri için farklı. Geçmişte çok büyük birleşmeler yapmış olan bu kuruluşlar, bu yöntemle inovasyonun zayıfladığını fark ettiler. Bunun sonucu olarak dünyanın en büyük ilaç üreticisi olan Pfizer kendi içinde bölünme yoluna gidiyor. Bunun en son örneği de Pfizer'in bebek maması birimini, bu hafta 11.85 milyar dolara Nestle'ye satması oldu. Pfizer hayvan sağlığı birimini de elden çıkaracak.

İlaç sanayinin önde gelen şirketleri son dönemde satın almalara odaklanıyorlar ve yöneticilerinin sergilediği fırsatçı yaklaşımlar, satın almak istedikleri şiddetlerde ciddi dirençle karşılaşabiliyor.

Örneğin GlaxoSmithKline'ın biyoteknoloji ortağı Human Genome Sciences için yaptığı 2.6 milyar dolarlık teklif geçen hafta reddedildi. Aynı şekilde Roche , 6.8 milyar dolarlık teklifinin, Illumina hissedarlarınca reddedilmesi üzerine bu şirketi satın alma girişiminden vazgeçmek zorunda kaldı.


Konular

MHRS'den Ne Zamana Kadar Randevu Alabilirim?
CERRAHPAŞA Hastane Randevusu Al
Marmara Üniversitesi Hastanesinden Randevu Al
Koç Üniversitesi Hastanesinden Randevu Al
Yeditepe Üniversite Hastanesinden Randevu Al
Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinden Randevu Almak İçin Tıkla!
Ankara Üniversitesi İbni Sina ve Cebeci Hastanelerinden Randevu Al!
Cebeci Tıp Fakültesi Randevu Almak için Tıkla!
Ankara İbni Sina Hastanesi Randevu Almak için Tıkla!
Üniversite Hastaneleri Randevu Alma
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Randevu Almak için Tıkla!
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesinden Randevu Al!
Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Randevu
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Randevu
Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Randevu
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Online Randevu
Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Randevu Almak için Tıkla!
Ege Üniversitesi Hastanesi Randevu Almak için Tıkla!
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Randevu Almak için Tıkla!
Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Randevu Al!
Başkent Üniversitesi İzmir Zübeyde Hanım Hastanesi Randevu Al!
Başkent Üniversitesi Alanya Hastanesi Randevu Al!
Gazi Üniversitesi Hastanesi Randevu Almak için Tıkla!
Necmettin Erbakan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Randevusu
Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesinden Randevu Al!
Trakya Üniversitesi Hastanesi Randevu Sistemi
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Randevu Al!
Hisar Intercontinental Hospital (Hisar Hastanesi) Randevu Al!
Özel Hastaneler Randevu Alma
Grup Florence Nightingale Hastaneleri Randevu için Tıkla!